Rejsen til Milos

Lufthavnen på Milos
Milos kan nås med færge såvel som fly. Vi har samlet alle de informationer du skal bruge, når du skal planlægge din rejse til Milos.

I modsætning til flere af de andre små græske øer er der på Milos en lufthavn. Selvom der ikke er direkte fly fra København, er det betydeligt lettere at komme til Milos end til flere af naboøerne, som kun kan nås med færge.

Dermed ikke sagt at man helt skal se bort fra færgen. Så enkelt er det ikke. Der er fordele og ulemper ved både fly og færge, men det er ubetinget en fordel, at man på rejsen til Milos har begge muligheder.

Vi har selv erfaringer med begge dele, og herunder gennemgår vi de to muligheder, samt kommer med vores egen vurdering af hvilken rejseform der er at foretrække.

Mulighed 1: Med færgen til Milos

Langt størstedelen af dem der tager til Milos gør det ved at flyve til i Athen og finde en færge i havnebyen Piræus. Derimellem ligger transporten fra lufthavnen til havnen. Typisk vil det også inkludere en overnatning, da tingene kun sjældent passer sammen.

Fly fra København til Athen
SAS, Aegean Airlines og Norwegian flyver alle direkte til Athen i sommermånederne, hvor der er flere afgange dagligt. Resten af året er der længere mellem afgangene. Nogle flyselskaber flyver kun en gang om ugen andre slet ikke. Om man vælger det ene selskab frem for det andet er en smagssag. Har vi muligheden vælger vi selv Aegean Airlines.

Som hovedregel lander flyet for sent i Athens lufthavn til at man kan nå en færge i Piræus samme dag. Regn derfor med at en overnatning i Athen eller Piræus er nødvendig. I højsæsonen kan det dog lade sig gøre, at tage med SAS’s tidlige fly, så man kan nå færgen klokken 17.

Turen til Athen tager omkring tre timer og koster i sæsonen typisk omkring 2.000 kr for en returbillet. Det kan anbefales at søge efter flyveturen via eksempelvis Momondo.

Fra Athen Lufthavn til havnebyen Piræus
Fra Athens lufthavn er der ca. 50 km til havnebyen Piræus, hvorfra færgen til Milos går. Turen kan gøres med tog, bus eller taxa.

Vi plejer at tage metrotoget, der går fra lufthavnen hver 20. minut. Prisen er €10 per person. Tag den blå linje mod Agia Marina og stå af på Monastiraki station i Athens centrum og skift her til den grønne linje mod Piræus. Turen tager ca. en time til halvanden.

Turen i taxi tager stort set den samme tid, men er noget dyrere. Regn med en pris på omkring €45 euro om dagen og €65 om natten.

Sidste mulighed er at tage express-bus nummer X96, der går fra lufthavnen til Piræus. Bussen afgår hvert 20. minut dog med længere intervaller om natten. Turen tager omkring halvanden time og koster lidt over €5 per person.

Overnatning i Athen eller Piræus
Flyets ankomst og færges afgang passer sjældent sammen, hvorfor en overnatning i Athen eller Piræus er nødvendig. Vil du nå færgen samme dag, så sørg for at der er minimum to en halv til tre timer fra flyet lander til færgen går, da du ellers ikke kan nå det.

Har du brug for en overnatning, kan du vælge at gøre det i Athen eller i Piræus. Der er fordele og ulemper ved begge dele. Lander du sent og skal med færgen tidligt, er et hotel så tæt på havnen Piræus som muligt at foretrække. Vil du se lidt af hovedstaden, nu du er her, er et hotel i det centrale Athen et bedre valg.

I Piræus har vi før benyttet hotellet Ionion. Det er til at betale (ca. €60 for et familieværelse) og ligger i gåafstand fra færgehavnen. Link til booking: Hotel Ionion

I Athen vil vi anbefale at finde et hotel i Akropolis-, Syntagma- eller Plaka-området, hvortil der er gode forbindelser med metroen til både lufthavnen og færgen i Piræus. Desuden er her masser af spisesteder, shoppingmuligheder og natteliv inden for kort afstand.

 Athen har vi selv boet på et hotel, der nu er blevet opgraderet og har skiftet navn til Athens Market Portrait. Det ligger i det tidligere krydderikvarter, og der er tale om et ordinært storbyhotel. Det ligger meget centralt kun få minutters gangs fra den livlige og atmosfærefyldte plads Monastiraki, hvor der ligger en metrostation med forbindelse til færgen. Hotellet har Wi-Fi, aircondition og til trods for den centrale beliggenhed er der ingen støj eller gadelarm. Vi tjekker ind samme sted næste gang vi kommer på de kanter.

Du kan booke overnatning på Athens Market Portrait.

Men ellers kommer det selvfølgelig helt an på ens budget. Der er rigeligt at vælge i mellem i alle kategorier og prislejer, selvom det selvfølgelig aldrig bliver helt billigt midt i Athen.

Vil du hellere bo et andet sted, så er her et link til alle Booking.com’s hoteller i Athen og alle deres hoteller i Piræus.

Færge fra Piræus til Milos

I sommermånederne går der flere afgange fra Piræus dagligt, mens der udenfor sæsonen ofte kun går en færge dagligt, eller blot en om ugen i vinterperioden. Overfarten tager mellem tre og fem timer alt efter hvilken færge man tager. Priserne varierer meget gennem sæsonen og mellem de forskellige dage og færgeselskaber. I sæsonen ligger de omkring 50 euro per person. Vi plejer at sejle med Aegean Speed Lines.

Billetterne finder og køber vi på greekferries.gr. Man får et reservationsnummer, og henter den rigtige billet ved et billetkontor eller i en billetautomat. Begge dele beliggende ved færgeterminalen. Det er meget nemme at bruge denne side frem for at skulle løbe alle de forskellige færgeselskabers egne hjemmesider igennem.

Havnen i Piræus er meget stor, så vær derfor i god tid og sæt dig på forhånd ind i, hvorfra færgen går.

Mulighed 2: Med flyet til Milos

Som sagt er der en lufthavn på Milos, hvilket giver mulighed for at flyve her til. Når det er sagt, så er der tale om en lille indenrigslufthavn uden direkte fly til Danmark. Man skal altså under alle omstændigheder via Athen. Fra Athen går der et mindre fly fra Olympic Airways med omkring 40 pladser til Milos og retur tre til fem gange om dagen. Turen tager godt og vel en halv times tid. Hvis ellers afgangene passer sammen tager turen lige under seks timer fra afgang i København til ankomst på Milos. Fra lufthaven på Milos går der bus til Adamas, og ellers må man tage en taxi.

Priserne svinger en del. Primært styret af i hvor god tid man bestiller. Vi plejer at kunne finde enkeltbilletter til omkring 1.700 kr samlet for to voksne og to børn.

I lufthavnen på Milos er der en ventesal og en bar, hvor man kan købe lidt at drikke samt en snack.

Som nævnet ovenfor er det nemmeste et benytte en side som Momondo til planlægningen af flyrejsen.

Færge eller fly – hvad skal man vælge?

Som skrevet indledningsvis er der fordele og ulemper ved begge rejseformer. Vi har prøvet begge dele, og kan derfor videregive vores erfaringer.

Prisen
I modsætning til hvad man måske skulle tro, er det ikke dyrere at tage flyet frem for færgen. Faktisk tværtimod. Sidst vi var på Milos tog vi færgen derned og flyet hjem. Det sidste var klart billigst.

Rejsetid
Flyet et selvsagt meget hurtigere end færgen. Det skyldes at man dels undgår mellemtransport til og fra havnen i Piræus, og at man ofte slipper for at lægge en overnatning ind i Athen. Det sidste gør også en forskel på den samlede økonomi.

Vores anbefaling
Om man bedst kan lide at sejle eller flyve er en smagssag. Nogle vil nok mene at det hører med til at besøge de græske øer, at man ankommer med færgen. Der vil vi til dels give dem ret i. Der er et eller andet over at rejse over havet og lade forventningens glæde bygge sig op, mens øen kommer tættere og tættere på. Omvendt er det når man skal hjem. Her er vores holdning, at det ikke kan gå hurtigt nok. Det skal overstås uden for meget besvær.

Derfor vil vi helt sikkert også næste gang tage et par overnatninger i Athen og færgen til Milos, men vi på hjemturen flyver hele vejen og derved sparer både tid og penge ved at undgå endnu en overnatning i Athen. Er vi på øhop, vil vi derfor også prioritere at Milos er den sidste ø, så vi kan flyve hjem, mens vi så tager færgen til en eller flere af øerne uden lufthavn først.