Adamas

Havnen i Adamas
Adamas er Milos' primære havneby og største by. Det er her man finder de mest omfattende turistfaciliteter. Her er mange spisesteder og to strande.

Adamas (Αδάμας), også kaldet Adamantas, er Milos’ største by med godt 1.300 indbyggere. Adamas er også Milos’ primære havneby med færgeforbindelse til Piræus og flere andre græske øer som blandt andet Serifos og Sifnos. Det er i Adamas at de fleste turister bor, og her man finder de fleste faciliteter.

I de fleste andre havnebyer foregår det meste omkring havnen og havnepromenaden. Således også i Adamas. Langs den brede havnepromenade ligger der tavernaer, butikker og turistkontorer side om side i én pærevælling. Byen er meget livlig, og lige når man står af færgen, kan man godt blive lidt overvældet over den travle trafik og mylderet af mennesker på havnepromenaden og omkring busholdepladsen, der ligger ved et lille slags torv i forlængelse af promenaden. Man føler, at man er kommet til storbyen. Den snyder dog lidt, for byen er i virkeligheden slet ikke så stor. Alt det kommercielle er bare samlet omkring havnen, som derfor giver et lidt forkert førsteindtryk af byen.

Går man bare fem minutter væk fra havnen fortager mylderet sig, og byen ligner enhver anden by i Kykladerne med de klassiske hvidkalkede huse. Dog er byen ikke så gammel, så i flere områder af byen er husene af en noget nyere type der ikke er så stilrene som i mange ældre byer på de små kykladeøer. Men sådan er det jo gerne. Med byudvikling følger moderne tiltag. Spørger man folk i Adamas vil de nok også hellere have en moderne og funktionel by end en gammel støvet by uden liv.

Den absolut største attraktion i Adamas er de mange turbåde, der tilbyder sejlads helt eller delvist rundt om Milos, så man kan se de mange spektakulære steder, der kun er tilgængelig fra søsiden. Går du tur ved havnepromenaden kan du ikke undgå at se dem – eller at blive tilbudt en tur af de mange sælgere der står langs kajen.

Strande

Der findes to strande i eller ved Adamas.

Umiddelbart vest for havnen ligger den lille Lagada Strand. Den er ikke er værd at gå efter, men kan være udmærket til en hurtig dukkert, hvis man bor i området.

Øst for Adamas ligger Papakinou Strand, der er noget bedre. Det er en lang god strand med fint sand og indbydende vand. Der findes flere spisesteder langs stranden.

Spisesteder

Langs havnepromenaden og ved busholdepladsen ligger der spisesteder, cafeer og bagere nærmest side om side. Menukortet dækker bredt fra traditionelle græske retter til international cafemad. Super autentisk bliver det dog ikke, hvis man sammenligner med nogle af de andre små græske øer. Hertil er stederne for store og mylderet af folk for voldsomt.

Søger man en lille smule længere væk bliver det mere autentisk. Eksempelvis findes der flere spisesteder i den først del af Papakinou-stranden. Her minder det mere om den atmosfære man finder i de mindre byer. Helt god bliver oplevelsen efter vores mening dog aldrig. Af de steder vi har prøvet, er der ingen der skiller sig ud, så vi vil ikke anbefale det ene frem for det andet.

Vil du have lækker hurtigmad er Yankos ved busholdepladsen det bedste sted. De laver super lækre souvlaki til rigtig gode priser. Er du doven bringer de også ud.

Barer og cafeer

Hvor havnepromenaden efter vores smag bliver for livlig til aftensmaden, er den det perfekte sted at få en kold øl, en drink, en is eller en anden snack. Her ligger et par gode store steder med alt hvad hjertet kan begære af lækre snacks og drikkevarer.

Her ligger også enkelte natklubber, typisk med et mere modent publikum. Nattelivet er ikke af en karakter så der er fulde teenagere der råber i gaderne natten lang. Er et vildt natteliv på ønskelisten, er en ø som Mykonos nok et mere oplagt valg end Milos.

Transport

I sæsonen er der busforbindelser til Tripiti/Plaka, Pollonia og lufthavnen samt flere andre steder flere gange dagligt. Ved busholdepladsen, der ligger midt i byen i forlængelse af havnepromenaden, hænger en oversigt med køreplaner der skifter hyppigt hen over sommeren.

På stort set hvert gadehjørne, har man indtryk af, ligger der bil- og scooterudlejning, hvis man vil rundt på egen hånd.

Butikker

Butikslivet i Adamas er præget af, at det er målrettet turisterne. Forstået på den måde at butikkerne i Adamas primært sælger ting som turister forventes at være interesseret i. Det værende sig flere tøj-, sko- og smykkebutikker samt butikker med souvenirs, bøger og andre fornødenheder til ferien. De fleste ligger langs havnepromenaden eller i området ved busholdepladsen.

Der er også to regulære supermarkeder samt flere minimarkeder i Adamas. Vi plejer at bruge Carefour der ligger på en sidevej øst for centrum. De har et godt udvalg og gode priser. Lige ved siden af dette supermarked ligger i øvrigt en rigtig god bager, der kan anbefales til morgenmaden, hvis man bor i området. Den udmærker sig ved en overordentlig venlig betjening.

Skal man have mere dagligdags ting, som grækerne bruger i hverdagen, skal man tage en tur til Pera Triovasalos, der ligger nær Plaka. Her er der dyrehandel, isenkræmmer etc.

Overnatning

Der er mange overnatningsteder i Adamas. De ligger spredt ud over hele byen. Flest i den østlige nye del af Adamas, men også en del tæt ved den lille Lagada-strand.

Få tips til bookning af hotel og overnatning på Milos