Om Milos

Udsigt fra toppen af Plaka på Milos
Milos er en ø i Kykladerne i Det Ægæiske Hav. Arealet er 160 km² og her bor omkring 5.000 faste indbyggere. Læs mere om øen her.

Milos (Μήλος) er en ø i den græske øgruppe Kykladerne, der ligger i Det Ægæiske Hav sydøst for det græske fastland. Milos har et areal på 160 km² og omkring 5.000 indbyggere. Den største by er havnebyen Adams, mens hovedbyen er Plaka, der også huser øens administration.

Milos er af vulkansk i oprindelse og opstået som følge af et vulkanudbrud. Den store bugt hvor Adamas ligger, er resterne af et stort vulkankrater. Den vulkanske aktivitet er for længst ophørt, omend man flere steder stadig kan mærke varmen fra undergrunden.

Øens højeste punkt er bjerget Profitis Elias med en højde på 748 meter.

I forhistorisk tid var byen Fylakopi på Milos knudepunkt for handlen med den sorte og skinnende vulkanske bjerart obsidian. Byen var i bronzealderen en af de vigtigste græske byer. Idag er der stadig en betydelig minedrift på Milos.

De vigtigste planter på Milos er appelsin, oliven, cypress, tamarisk, fyr og enebær. De vokser overalt på øen, der dog er for tør til at have et udbredt plantedække. De vigtigste afgrøder er vindruer, bomuld og byg.

På Milos ligger nogle af Grækenlands bedst bevarede oldkristne katakomber, og nogle af oldtidens mest kendte statuer er fundet på Milos. Mest kendt er “Venus de Milo”, der nu befinder sig på Louvre i Paris.

Om sommeren er Milos en populær turistdestination. Relativt set. Her er flere turister end på de nærliggende øer, da Milos har flere attraktioner, men meget færre end de mere kendte græske destinationer med direkte flyforbindelser til de europæiske storbyer. Søger man nogle kilometer ind i på øen, kan man sagtens finde steder hvor man kan bo helt uforstyrret, hvis det er det man vil. I de små byer langs kysten er der et fint udvalg af overnatningsteder og steder at få stillet sulten.

Fra Milos er der færge til Piræus såvel som de nærliggende øer Serifos og Sifnos samt flere andre øer i det græske øhav. Fra Milos’ lufthavn er der daglig forbindelse med Olympic Airways til Athen.