Seværdigheder på Milos

Romersk amfiteater på Milos
Her er en oversigt over de mest interessante seværdigheder på Milos. Mest interessant er de arkæologiske seværdigheder.

På Milos er det de fine fiskerlejer samt spektakulære strande og klippeformationer, der giver de største og mest interessante oplevelser.

Der findes dog også et par arkæologiske seværdigheder i topklasse. De ligger begge i området ved Tripiti, hvor der har boet mennesker siden oldtiden. Det er blandt andet her et af de bedst kendte kunstværker fra antikkens Grækenland, Venus fra Milo, blev fundet. Her ligger også resterne af et amfiteater opført i romersk stil og de mest betydningsfulde oldkristne katakomber uden for Rom.

Ud over arkæologien, er det geologien der sætter Milos på kortet. Øen rummer en del forskekllige mineraler og har flere meget store åbne miner, der dog stadig udnyttes kommercielt, og derfor ikke er tilgængelige for offentligheden.

Herunder har vi lavet en lille oversigt over de mest interessante seværdigheder eller attraktioner på Milos. Flere af dem kan kombineres med besøg på strande eller små landsbyer.

Ud over de ting vi nævner her, er flere af de spektakulære klippeformation og -strande også regulære seværdigheder. Dem kan du finde omtalt under Strande på Milos.

Arkæologi på Milos

Der har boet mennesker på Milos siden oldtiden, og den tusinde år gamle historie har efterladt sig interessante spor i landskabet. Mest interessant er katakomberne og det fine romerske teater, der dog ligger delvist i ruiner. Begge dele ligger i det samme område mellem Tripiti og Klima.

Bopladsen Filakopi
Ved Papafragas tæt ved Pollonia på nordøstkysten ligger en af Kykladernes mest betydningsfulde bopladser fra forhistorisk tid. Her har boet mennesker så tidligt som 3000-1500 år f.kr.

I dag findes der ikke meget tilbage, og de få ting der er ligger i ruiner.

Ruinerne af et romersk teater
Tæt på Tripiti – på en stenet skråning med en fantastisk udsigt ud over havet ved Klima – ligger ruinerne af et romersk teater. Teatret blev bygget i det 1. århundrede men i dag er altså kun ruinerne tilbage. De består af scenens fundament, orkestergraven samt syv rækker marmorbænke med plads til omkring 700 tilskuere. Oprindeligt har der været plads til 7.000 mennesker.

Teatret er frit tilgængeligt.

Katakomberne
Den største seværdighed på Milos er de underjordiske katakomber sydvest for Tripiti. De stammer fra omkring år 100 f.kr. og er nogle af Grækenlands bedst bevarede oldkristne katakomber. Katakomberne består af lange gange med 5-7 gravkamre på hver side. Gangene er indbyrdes forbundet med hinanden i et netværk. Her findes omkring 300 gravsteder, hvor man gætter på at op mod 8.000 afdøde er blevet begravet.

Katakomberne er åben for offentligheden, der er dog kun adgang til dele af dem. Åbningstiden er 8-15 undtagen mandag.

Museer på Milos

På Milos er der, som på stort set alle de andre græske øer, mindre museer relateret til livet i gamle dage såvel som kirkelige rekvisitter. Disse er typisk ganske små lokale foretagende, der kun sjældent er en omvej værd.

Der er dog også to regulære museer. Det ene med fokus på geologi og minedrift og det andet med fokus på arkæologi. Specielt museet for minedrift er ret interessant, hvis man vil have lidt fagligt indhold på ferien.

Gejstligt museum
I Adamas ligger ved en kirke fra det 17. århundrede et ganske lille museum med fokus på kirken. Her findes byzantiske ikoner, sølvtøj, træskærearbejder etc.

Milos’ Minemuseum
I Adamas ligger et fint nyt museum med fokus på Milos’ mineralholdige undergrund samt deraf følgende minedrift. Museets udstilling er delt i to. I stuen er der billeder, redskaber og fund der fortæller om minedriften på Milos, mens førstesalen er helliget geologien med en udstilling om de forskellige mineraler, der findes på øen.

Museet har åbent daglig i sommerhalvåret. Læs mere på www.milosminingmuseum.com

Milos’ folkemindemuseum
På en bakketop ved kirken Panagia Korfiatissa i Plaka ligger en mindre folkloremuseum i et 200 år gammel hus. På museet kan man finde udstilinger der viser livet på Milos fra det 17 århundrede og frem til for et par årtier siden. Her er folkedragter, værktøj, køkkengrej, møbler og så videre.

Milos’ arkæologiske museum
I Plaka ligger et arkæologisk museum i en neoklassicistisk bygning fra 1870’erne. På museet kan man se en kopi af et af de bedst kendte kunstværker fra antikkens Grækenland, nemlig statuen “Afrodite fra Melos” bedre kendt som “Venus fra Milo”. Statuen blev fundet af en bonde i katakomberne under det der i dag er Tripiti et par km fra Plaka. Originalen er i dag udstillet på Louvre i Paris, hvorfor man altså må nøjes med en kopi, her hvor statuen retteligt hører hjemme.

Museet huser derudover en række forhistoriske fund som skulpturer, mønter, relieffer og værktøjer samt flere genstande fra lokale malere og keramikere.

Andre seværdigheder på Milos

Agios Ioannis Siderianos
Agios Ioannis Siderianos er et kloster beliggende på en bakke på den sydvestlige del af Milos. Her bor nogle få munke men ellers er området helt øde. Ifølge de lokale var klosteret i middelalderen skueplads for et mirakel. Nogle folk havde søgt tilflugt i klosteret på grund af et piratangreb. Her bad de en stille bøn, og pludselig forvandlede trædøren sig til jern. Deraf fik klosteret også sit navn. Siderianos er det græske ord for jern.

Miner
Der findes en lang række miner på Milos, som kan være værd at besøge. En rigtig god hjemmeside der har forslag til hvilke miner, der er mest interessante og en masse andre oplysninger er: www.miloterranean.gr