Praktisk information

Skilte på Milos
Vi har samlet lidt praktisk information om ferie på Milos og i Grækenland i det hele taget.

Ofte har man brug for nogle praktiske oplysninger, når man bevæger sig et nyt sted hen. Vi har lavet en oversigt over alt hvad du behøver at vide, når du skal til Milos og Grækenland.

Informationerne er sorteret alfabetisk efter emne herunder.

Alkohol

Ifølge græsk lovgivning skal man være 18 år for at kunne købe og drikke alkohol. Det er ikke velset at være fuld og ikke at kunne styre sit alkoholindtag i Grækenland. Man vil derfor ikke se berusede grækere i gadebilledet. Dette bør man respektere og rette ind efter, så man efterlader et indtryk af at være en god gæst.

Bil og scooter

På Milos, specielt i Adamas, er der nærmest en biludlejer på hvert et gadehjørne. Ofte har det hotel eller overnatningsted hvor man bor et samarbejde med en forretning der udlejer biler. I dette tilfælde vil man som regel kunne opnå rabat.

En lille bil kan fås for omkring 50 euro per dag. Vær opmærksom på, at der kan være rift om udlejningsbilerne i højsæsonen, hvorfor det kan være en god idé, at være i god tid med billeje.

Vejene på øen er generelt i fin stand, og man kan køre til de fleste steder. Skiltningen på øen er god, og alle vejanvisninger står på både græsk og “internationalt”.

Busser

På Milos er der regelmæssig busforbindelse mellem Adamas, Pollonia og Plaka. Lufthavnen og campingpladsen ved Achivadolimni er også nemme at komme til og fra med jævne mellemrum med bus. I forhold til mange andre små øer, er der virkelig styr på busdriften på Milos.

Du kan finde buskøreplaner her: milosbuses.com

Dagligvarer

Der findes flere supermarkeder/minimarkeder på Milos. I Adamas er der to regulære supermarkeder, og et par minimarkeder. I Pollonia, Plaka og mindre byer finder man de små minimarkeder eller kiosker med et begrænset udvalg.

Drikkepenge

Ifølge græsk lov er betjeningen (“service charge”) inkluderet i priserne, når man spiser på restaurant. Præcis som den er i Danmark. Drikkepenge er altså noget man kan vælge at give, hvis man lyst. Det er dog god tone at runde op, når man betaler for maden. Hvis man ønsker at kvittere for en god oplevelse eller service, kan et par euro gøre det.

Drikkevand

Vandet fra vandhanen kan drikkes overalt på Milos. Regn dog med at det er kloret og ikke nødvendigvis koldt.

Klima

Klimaet på Milos er som på de andre øer i det Ægæiske Hav og Middelhavet generelt: Varme solrige somre med meget lidt nedbør, og milde vintre med nedbør. De varmeste måneder er juli og august og de koldeste måneder er januar og februar.

Klik her for at se Milos’ klimadata (Gennemsnitstemperaturer, antal nedbørsdage og vandtemperaturer på månedsbasis)

For børn

Man finder ingen store badelande eller underholdningsparker for børn på Milos. Til gengæld er de fleste strande gode til børn, da der er lavt vand et godt stykke ud. Mange børn vil også synes at badning fra klipper er spændende, og klipper kan man finde flere steder på Milos, og her kan specielt Pollonia anbefales. Til større børn og teenagere kan badestederne ved Papafragas og Sarakiniko anbefales som et udflugtsmål, da de er ganske spændende og spektakulære.

Til både store og små kan en udflugt til det højeste punkt i byen Plaka anbefales, da man får en fantastisk udsigt over Milos.

Mellemstore og større børn vil måske synes, at katakomberne ved byen Tripiti er spændende.

Legepladser kan man finde både i Adamas og Pollonia.

Prisniveau

Spiser man på en ordinær taverna/restaurant koster det omkring 300 kroner for aftensmad og drikke til to voksne og to børn.

Indlogering for to personer starter ved 200-300 kroner per nat, men øen byder også på fine luksushoteller, hvor prisen er det tidobbelte.

Påklædning

Spisestedernes “dress code” er afslappet. Man skal dog afholde sig fra at troppe op i badetøj, bar mave og bikini. I Grækenland hører denne beklædning kun til på stranden. Går man på en lidt finere restaurant er det god tone også at iføre sig pænt tøj, men ikke et must.

Rygning

Det er ligesom i Danmark forbudt at ryge i offentlige bygninger, samt i offentlige transportmidler og på restaurationer. På trods af denne lov kan man godt opleve, at forbudet bliver ignoreret på restaurationer. Specielt når man siser udendørs må man regne med at der bliver røget. Spørg evt. tjenere efter et røgfrit bord, når du kommer.

Spisetider

I Grækenland spiser man noget senere aftensmad end vi gør i Danmark. Typisk mellem klokken 21 og 22. Man kan derfor godt komme til at opleve tomme restauranter på Milos, hvis man går ud og spiser til normal dansk spisetid.

Sprog

På Milos taler man naturligvis græsk som i resten af Grækenland, men de fleste steder kan man fint kommunikere på engelsk. På vejskilte vil der være anført både græske og “internationale” navne, så udlændinge nemmere kan orientere sig.

Bemærk at den internationale stavning af græske ord ikke er entydig. Man kan derfor godt komme ud for, at der på et vejskilt står én måde at stave et bynavn på, mens det kort man holder i hånden siger noget andet. Lad derfor være med at tage stavningen med de latinske bogstav alt for bogstaveligt. Brug evt. fly- eller færgeturen til at lære de græske bogstaver, der stavninger med disse altid er entydig.

Taxi

Der er flere taxier på Milos. Før turen kan man aftale en fast pris eller man kan køre efter taxameter. Priserne for at køre med taxa i Grækenland adskiller sig ikke synderligt fra dem i Danmark.

Tidsforskel

Grækenland er en time forud i forhold til Danmark. Det vil sige, at uret skal stilles en time frem i forhold til dansk tid. Når klokken er 18:00 i Danmark er den 19:00 i Grækenland.

Valuta, banker og pengeveksling

Valutaen i Grækenland er Euro. Regn med at 100 euro svarer til 750 kr. Har du en iPhone kan du evt. hente Valutakurser, så du nemt kan omregne priser, mens du er på Milos.

Når du lægger budget, så regn i runde tal med, at to voksne og to børn sammenlagt bruger omkring 100 euro om dagen på mad og drikke plus det løse. Du kan sagtens gøre det billigere såvel som dyrere, men 100 euro er et meget godt pejlemærke.

Åbningstider

I modsætning til naboøen Sifnos, hvor butikkerne har lukket nogle timer midt på dagen, har de på Milos generelt åbent hele dagen. De åbner typisk ved 8-9 tiden og lukker igen sent på aftenen.

Åbningstiderne veksler lidt på forskellige dage og mellem de forskellige butikker, så det er svært at give andet end en generel information.