Oplevelser på Milos

Vingård ved Pollonia
En bådtur rundt om Milos er et must. Derudover er der flere fine oplevelser, der ikke gør det store væsen af sig. Vi har samlet en udvalg af de bedste.

Det helt store trækplaster på Milos er, udover strandene og de fine små fiskerlejer, øens spektakulære klippeformationer. De opleves bedst fra en bådtur helt eller delvist rundt om øen.

Derudover findes der flere fine små oplevelser, der nemt overses, hvis ikke lige man er vågen, da de ikke nødvendigvis gør det store væsen af sig. Vi har samlet en udvalg af gode oplevelser herunder.

Ud over de ting vi nævner her, kan flere af de spektakulære klippeformation og -strande også giver gode oplevelser. Dem kan du finde omtalt under Strande på Milos.

Vingården Kostantakis
I udkanten af Pollonia ligger en lille nystartet vingård, der producerer rødvin, hvidvin, rose og retsina i små mængder. Alle lagret i naturlige klippehuler. Vinene sælges kun på Milos, men nydes naturligvis allerbedst ved et af bordene ved klippehulerne sammen med en lille snack bestående af god ost og oliven. Kvaliteten er god og priserne rimelige.

Tur til Kimolos
Bor man på Milos, og specielt i Pollonia, er en tur til den lille naboø Kimolos en oplagt mulighed. Her er en rolig atmosfære og nogle gode strande. Den lille færge til Kimolos afgår fra Pollonia 5-6 gange om dagen og koster kun et par euro hver vej.

Havnebyen har en lille strand og et par tavernaer, men er i sig selv ikke værd at bruge for meget tid på. Gå i stedet op til den gamle by på toppen af bjerget. Det tager en lille halv times tid. Umiddelbart kan den virke øde og forladt, men de små snævre gyder byder på imponerende atmosfærefyldte små udskænkningsteder, hvis lige ikke findes ret mange steder.

Der er flere vandreruter på Kimolos, og flere rigtig smukke strande.

Bemærk at den sidste færge afgår fra Kimolos først på aftenen, så med mindre du vil overnatte på øen, kan du ikke regne med at nyde aftensmaden på Kimolos.

Du kan tjekke færgeplanen her: www.kimolos-link.gr

Bådtur rundt om Milos
En af de ting man bør gøre under sit ophold på Milos er at tage en bådtur da flere af øens seværdigheder bedst opleves fra havet – flere af dem kan faktisk kun opleves fra havet.

Der findes både ture, der går hele øen rundt og ture der besøger udvalgte seværdigheder. Turen kan foregå i sejlbåd eller motorbåd og med få eller mange medpassagerer. Forhør dig lidt frem angående priser, rute og varighed og hvad der er inkluderet i prisen, da det varierer en hel del. De billigste ture er med store færgelignende både med op til 100 passagerer og koster omkring 25 euro per person. Ture med sejlbåde og 10-15 passagerer inklusive lån af udstyr samt mad og drikke undervejs ligger omkring 70 euro per person i juli. Turene varer typisk fra klokken 9 om morgenen til klokken 19 om aftenen.

De fleste både afgår fra havnen i Adamas, men også i Pollonia kan man finde en båd eller to.

Varme kilder
Der er en del geotermisk aktivitet på Milos, og derfor også mange varme kilder. Disse varme kilder har siden oldtiden været benyttet til behandling af alskens sygdomme og lidelser.

I dag udnyttes de varme kilder stort set ikke længere kommercielt. I Adamas er der dog offentlig drevne varme bade, hvor man mod en beskeden entré, kan nyde det 35-40 grader varme vand.

Et af de steder hvor man kan prøve de varme kilder på egen hånd er ved den lille strand i Kanava, der ligger umiddelbart efter Papakinou-stranden i sydøstlig retning. Kilden her er omkring 50 grader varm og pibler op i vandkanten og længere ude i vandet. Kilden er nem at finde. Den ligger umiddelbart nedenfor et elektricitetsværk ud for et lille lyseblåt skur, der står på stranden. Kig efter bobler i vandet 5-10 meter ude i vandet. Ellers kan du i vandkanten gå lidt frem og tilbage, for at finde varmt vand og sand. Man kan dreje fødderne ned i sandet og mærke varmen pible op. Bemærk at elværket har et udløb med kølevand omtrent samme sted, som mange forveksler med kilderne. Kilderne gør mindre væsen af sig, er varmere og ligger længere henne af stranden.

Dykning ved Milos
Der er rigtig gode dykkermuligheder ved Milos. Her er flere gamle skibsvrag og rev samt et rigt dyre- og planteliv.

Blandt de mest interessante steder er grotterne ved Papafragas, Kleftiko og Sarakiniko samt vragene Agios Georgios og Africa. Man kan også tage et tur til den nærliggende ø Kimolos, hvor man blandt andet kan finde vraget af et fly samt en oversvømmet kirke. Området mellem Milos, Kimolos og Polyegos er yngleområde for middelhavsmunkesælen, så man kan være heldig at få et glemt af den, hvis man dykker her.

I Pollonia finder man Milos Diving Center, der har mange års erfaring. Læs mere på www.milosdiving.gr

Vandring på Milos
Naturen på Milos et ret barsk og utilgængelig (selv for vandrere), og byder derfor ikke på de oplagte vandreture i terrænet. På www.miloterranean.gr kan du finde forslag til vandreture med fokus på Milos’ geologi og minedrift. Kort over disse ture kan købes i flere butikker på øen.

En god tur er fra Adamas via Klima til Tripití. En tur på halvanden times tid. Start ved havnen i Adamas og følg vejen mod vest. Følg skilte mod Schinopí, hvorfra du følger vejen mod Klima. Fra Klima går der trapper og stier mod Tripití. Fra Tripití kan du tage bussen tilbage til Adamas, hvis kræfterne er sluppet op.

En anden mulighed er turen fra Filakopi til Mandrákia, der stort set hele vejen følger kysten og tager dig forbi en masse fine strande blandt andet Sarakiniko. Turen foregår det meste af tiden uden for stier og spor, og regn med at det tager omkring 3 timer – længere hvis du stopper ved strandende undervejs.