Plaka

Plaka
Plaka er en af de bedst beliggende byer i det græske øhav. Den har en charmerende gammel bydel med en fantastik udsigt.

Plaka (Πλάκα) er Milos’ hovedstad og administrative centrum til trods for at her kun bor omkring 700-800 mennesker, hvilket er noget mindre end i havnebyen Adamas. Før i tiden var man bange for piratangreb, og lagde derfor altid byerne på bjergtoppe, hvorfra udsigten var god, så man kunne være forberedt. I dag trækker vandet mere, hvorfor det er byerne ved kysten der trækker folk til.

Plaka ligger smukt placeret på toppen af et bjerg, hvorfra der er en ualmindelig god udsigt. Måske en af de bedste i hele det græske øhav. Arkitekturen er den klassiske kykladiske arkitektur med hvide firkantede huse med farverige døre og vinduer beliggende i smalle gyder og omkring små pladser. I modsætning til i Adamas, er der her den helt rigtige atmosfære af traditionel græsk øliv fra før verden gik af lave.

I Plaka er det et must at følge stien op til kirken der ligger aller øverst. Man kan nærmest kigge ud over hele øen. Udsigten her fra er intet mindre end imponerende. Kommer du ved solnedgang er det kun et plus. Udsigen kan også nydes fra den store kirke i centrum af byen eller fra den nærliggende cafe Utopia, men herfra dog “kun” ud over bugten.

Ellers er det der trækker folk til Plaka de små gyder med spisesteder og butikker. Det kan næsten ikke beskrives. Der kan være en del turister i hovedgaden, men går man bare et par gader væk, har man det hele for sig selv. Specielt efter mørkest frembrud er her en fantastisk stemning og atmosfære.

Strande

Plaka ligger inde i landet, og her er ingen strande. Nærmeste mulighed for en dukkert er i Klima et par km væk.

Spisesteder

Maden er generelt god og ægte græsk i Plaka. Den er meget bedre end i Adamas.

Der er et par steder man skal holde sig fra, men finder man et sted i en lille sidegade, går man aldrig helt galt i byen. Vi har med stor fornøjelse spist på To Diporto, der har servering i begge de to gyder på hver side af restauranten. Portionerne er måske en anelse små, men så får man bare smagt noget mere forskelligt. Archontoula er en anden mulighed. De er kendt for deres gode mad, og er et yderst populært sted.

Er det solnedgangen og en kold øl du er komemt efter, er Utopia Cafe et oplagt valg. Men kom tidligt, det er meget populært.

I den lille isbar i en af gyderne mener ejeren at de laver verdens bedste is. Vi er tilbøjelig til at give ham ret, I hvert fald er den hjemmelavede pistacieis intet mindre end fantastisk.

Butikker

I den gamle del af Plaka ligger der en del butikker med turistvenlige ting som tøj, sko, smykker, kunsthåndværk og tingeltangel.

Transport

Der går regelmæssigt bus til og fra Adamas, hvorfra der er forbindelse til resten af øen. I højsæsonen går bussen hver time fra tidlig morgen til midnat.

Centrum af Plaka er bilfri, så kommer du i lejet bil, skal den parkes på den store parkeringsplads uden for centrum.

Overnatning

Plaka er typisk et sted man bare besøger, mens man bor et andet sted på Milos. Men da det er i Plaka man finder den bedste og mest ægte atmosfære på Milos, giver det i virkeligheden god mening at bo i Plaka selvom her ikke er en strand. Om ikke andet så bare nogle dage.

Der er et par håndfulde overnatningssteder i Plaka. Flest i den charmerende gamle bydel. Læs mere i vores tips til bookning af hotel og overnatning på Milos.